سبد سهام چیست؟ چرا سبد سهام تشکیل میدهیم؟ در بازار بورس، سهام صدها شرکت بین معاملهگران معامله میشود. آیا شما بهعنوان سرمایهگذار برنامهای برای خرید سهام دارید؟ بر اساس چه استراتژی بر روی سهام شرکتها سرمایهگذاری میکنید؟ آیا شما هم جزو افرادی هستید که دارایی خود را فقط بر روی سهام یکی از شرکتهای بورسی متمرکز میکنند؟
با توجه به سوالات بالا میتوان گفت که نحوه تشکیل سبد سهام یکی از بحثهای مهم و راهبردی معاملهگری در بازار سرمایه است. در این مقاله قصد داریم علاوه بر تعریف سبد سهام روشهای متداول تشکیل آن را شرح دهیم.
سبد سهام چیست؟
مجموعهای از اوراق بهاداری است که در مالکیت یک سرمایهگذار قرار دارد. در نرمافزارهای رایج بازار نام سبد سهام، پرتفوی درج شده است؛ پرتفوی (Portfolio) در اصل به کیف چرمی بزرگی میگویند که اسناد و مدارک را در آن قرار میگیرد.
چرا سبد سهام تشکیل میدهیم؟
همانطور که ذکر شد، سبد سهام دربردارنده مجموعهای از سهام شرکتهای مختلف است که تحت مالکیت یک سرمایهگذار قرار دارد. این تنوعبخشی به پرتفوی برای کاهش ریسک و افزایش سودآوری است.
در بحث سبد سهام همیشه از ضربالمثل «تمامی تخممرغهایت را در یک سبد نگذار» استفاده میشود. این مثل در بازار بورس به معنی این است که هرگز تمام دارایی خود را بر روی یک سهم متمرکز نکنید؛ با تنوعبخشی به پرتفوی ریسک از دست رفتن سرمایه به کمترین مقدار خواهد رسید.
یک از اصلهای مهم معاملهگری که باید بدانید!
داشتن پرتفوی تنها به بازار بورس خلاصه نمیشود؛حتی اگر در بازارهای مالی دیگری چون بازار ارزهای دیجیتال نیز فعالیت دارید، باید بدانید یکی از اصلهای مهم معاملهگری داشتن سبدی متشکل از ارزهای متنوع است. کارشناسان اقتصادی حتی برای کل داراییها نیز توصیه به تشکیل سبد دارند؛ برای مثال شما باید سبد داراییهای خود را مقداری به طلا، مقداری به سهام، مقداری به مسکن و… اختصاص دهید تا از ریسک افزایش تورم در امان بمانید.
با تشکیل سبد سهام، ریسک سرمایهگذاری بین چند سهم تقسیم میشود و ممکن است سود یک سهم، زیان سهمهای دیگر را جبران کند.
۴ روش متداول برای تشکیل سبد سهام
برای تشکیل سبد سهام ابتدا هدف خود را از سرمایهگذاری مشخص کنید؛ زیرا تشکیل پرتفوی نیز به مانند روشهای تعیین استراتژی باید متناسب با روحیات و خلقیات سرمایهگذار باشد.
قبل از تشکیل سبد سهام حتما به سوالات زیر پاسخ دهید:
- هدف شما از تنوع بخشی در سبد سرمایهگذاری چیست؟
- برای چه مدت زمانی میخواهید در بازار بورس سرمایهگذاری کنید؟
- آیا بهدنبال کسب سود از نوسان بازار هستید یا میخواهید بهصورت بلندمدت در بازار سرمایهگذاری کنید؟
- آیا روحیه شما توانایی پذیرش ریسک را دارد؟
- آیا شما زمان کمی برای تعقیب بازار دارید؟
- پاسخ به تمامی سوالات بالا باعث میشود، بتوانید درستترین روش را برای تشکیل سبد خود پیش بگیرید.
سبد سهام تهاجمی
این نوع سبد بیشتر مورد استقبال افراد ریسکپذیر است؛ زیرا بهراحتی توانایی تحمل نوسانات شدید قیمت سهام را دارند. در سبد سهام تهاجمی (The Aggressive Portfolio) معمولا سهام شرکتهای نوپایی قرار دارند که در آستانه رشد خود هستند. هدف معاملهگران ریسکپذیر از سرمایهگذاری در بازار بورس، کسب سودهای هنگفت است. اگر پرتفوی تهاجمی را انتخاب میکنید باید توانایی شناسایی سود را داشته باشید؛ چون سهمهای این نوع سبد، نوسانات زیاد با سرعت بسیار بالا را تجربه میکنند. علاوه بر توانایی شناسایی سود باید بتوانید، زیانهای احتمالی را نیز کنترل کنید. تمامی این موارد نیازمند تجربه بالا در معاملهگری و داشتن استراتژی متناسب با سبد سهام تهاجمی است.
سبد سهام تدافعی
اگر جزو معاملهگران ریسکگریز هستید، سبد سهام تدافعی (The Defensive Portfolio) مناسب شما است. این نوع سبد، رشد آرامی دارد و سود زیادی را نصیب شما نخواهد کرد؛ اما با انتخاب این پرتفوی خیال شما آسوده خواهد بود که دچار زیان بالا نخواهید شد. حتی گاهی اوقات با سرعت بسیار پایینتری نسبت به کل بازار رشد میکنند، به همین دلیل افرادی که در سودای کسب ثروت از بازار هستند به سراغ این نوع سهمها نمیروند. در سبد سهام تدافعی معمولا شرکتهای بزرگی که نیازهای اساسی اقتصاد کشور را تامین میکنند، قرار دارند. چون نیاز به محصولات این شرکتها ثابت است، با نوسانات بازار دچار تغییرات قابل توجهی نمیشوند، به همین دلیل نقطه امنی برای سرمایه گذاری افراد ریسکگریز است. نکتهای که باید توجه داشته باشید، سودده بودن این نوع پرتفوی در بلندمدت است؛ اگر زمان کافی برای بررسی روزانه تحرکات بازار ندارید، این سبد را انتخاب کنید.
سبد سهام درآمدی
این نوع پرتفوی نیز مختص افراد ریسکگریز است با این تفاوت که در سبد سهام درآمدی شرکتهای با درآمد ثابت قرار دارند. این شرکتها حتی با داشتن رشد کم یا متوسط خود را ملزم به پرداخت سود میکنند. این نوع شرکتها هر ساله مقداری از سود سالیانه خود را بین سهامداران تقسیم میکنند، اگر انتظار درآمد ثابت از بازار بورس را دارید، بهترین انتخاب برای شما سبد سهام درآمدی (The Income Portfolio) است. اما باید در نظر داشته باشید که سود اختصاص یافته به شما به میزان سهام شما بستگی دارد؛ در واقع سود پرداختی شرکت متناسب با تعداد سهام شما خواهد بود.
سبد سهام سفتهبازی
سبد سهام سفتهبازی (The Speculative Portfolio)مخصوص افراد ریسکپذیر است. معاملهگران ریسکپذیر ترسی از نوسانات شدید قیمت سهم ندارند بههمین دلیل به آسانی میتوانند دارایی خود را درگیر سهمهایی با نوسان بالا کنند. در این سبد ممکن است سهمهایی با بنیاد بسیار ضعیف وجود داشته باشند. در بیشتر موارد سهام شرکتهای کوچک در این سبد قرار میگیرند؛ زیرا معاملهگران با پول زیاد وارد سهم میشوند و با خرید حجم بالایی از سهام، کنترل قیمت آن را به دست میگیرند. ورود به این نوع از سهمها ریسک بسیار بالایی دارد و به مانند قمار میتواند کل سرمایه شما را به خطر بیندازد. اختصاص درصد کمی از سرمایه به سهمهای سفتهبازی میتواند قابل توجیه باشد ولی در سبد سهام سفتهبازی صد درصد سرمایه به این نوع سهام اختصاص مییابد.
نتیجهگیری
متداولترین روشهای تشکیل سهام این ۴ روش بودند؛ البته نمیتوان تمامی سبدهای سهام را در دستهبندیهای مشخصی جای گذاری کرد. اکثر معاملهگران بازار دارای سبدهای سهام ترکیبی هستند به شکلی که سرمایه خود را در مقدار درصدهای مختلف بین سهمهای گوناگون تقسیم میکنند؛ این تقسیمبندی بستگی به شرایط روحی افراد دارد. اگر فرد ریسکپذیر باشد، درصد سهام تهاجمی و سفتهبازی بالا خواهد بود و اگر فرد ریسکگریز باشد درصد سهام تدافعی و درآمدی بیشتر میشود.
حال با توجه به توضیحات بالا شما جزو کدام دسته از معاملهگران هستید؟ آیا سبد سهام شما با آگاهی بر روحیاتتان تشکیل شده است؟
به نقل از سایت تالار بورس: (لینک مطلب)