سهام رشدی و سهام ارزشی چیست؟

  1. خانه
  2. مقالات
  3. سهام رشدی و سهام ارزشی چیست؟

سهام رشدی و سهام ارزشی چیست؟

آیا تا بحال سابقه خرید سهام رشدی را داشته اید؟ سهام ارزشی چطور؟ شاید برای اولین بار باشد که کلمات سهام رشدی و سهام ارزشی به گوشتان می‌خورد؛ زیرا کم‌تر در مورد انواع سهم‌ها مقالاتی نوشته شده است.
در بیشتر موارد سهامداران با این دو اصطلاح آشنا نیستند، اما همیشه در حین تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری بین این دو یکی را انتخاب می‌کنند.

تمامی سهم‌های بازار سرمایه ایران به دو نوع سهام رشدی و سهام ارزشی تقسیم می‌شوند که هر یک ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود را دارند. سهامداران با توجه به موقعیت خود و شرایط بازار، یکی از این دو نوع سهم را برای خرید انتخاب می کنند.
در ادامه به توضیح دقیق انواع سهام و ویژگی‌های آن می‌پردازیم.


سهام ارزشی چیست؟

سهام ارزشی (Value Stock)، سهامی است که به قیمت پایین‌تر از ارزش واقعی (ارزش دفتری) خود معامله می‌شود؛ در واقع با توجه به ارزش ذاتی، جریانات نقدی و بازدهی که دارد در قیمت بسیار پایین‌تری معامله می‌شود.

این نوع سهم‌ها مربوط به شرکت‌هایی هستند که سودآوری بالایی دارند؛ اما بازار به ارزش واقعی آن‌ها پی نبرده است، به همین دلیل است که در قیمت پایین‌تر معامله می‌شوند.

راه تشخیص ارزشی یا رشدی بودن یک سهم، داشتن تسلط کافی بر روش تحلیل بنیادی است که این دانش به مرور زمان و با افزایش تجربه به دست می‌آید.

دلیل سرمایه‌گذاری سهامداران در سهم‌های ارزشی چیست؟

سرمایه‌گذاران با توجه به بنیاد خوب و ارزش ذاتی سهام ارزشی اقدام به سرمایه‌گذاری در این سهام می‌کنند و امیدوارند که در آینده، بازار به ارزش واقعی این نوع از سهم‌ها پی‌ببرد.

در واقع سهمی را در پایین‌ترین قیمت خریداری می‌کنند و منتظر افزایش قیمت آن می‌مانند؛ برای طی این روند ممکن است زمان زیادی لازم باشد.

این نوع سهام برای افرادی مناسب است که صبور بودن در بازار سرمایه را آموخته‌اند؛ همچنین با علم کافی بر تحلیل بنیادی، این نوع سهام را خریداری کرده و منتظر ثمردهی آن می‌مانند.

باید توجه داشت که سهام ارزشی ریسک بسیار کمتری نسبت به سهام رشدی دارد.

سرمایه‌گذاری بر روی سهام ارزشی انتخاب مناسبی برای سرمایه‌گذاری بلندمدت است.

شرکت‌هایی که سهام آن‌ها جزو سهام ارزشی است، چه ویژگی‌هایی دارند؟

شرکت‌هایی با بنیاد خوب هستند.
در یک صنعت p/e کمی نسبت به شرکت‌های هم‌گروهی خود دارند.
نسبت سود تقسیمی به قیمت (d/p) بالایی دارند.
در این شرکت‌ها نسبت ارزش دفتری دارایی‌ها به ارزش بازار بالا (d/p) است.
نسبت فروش به قیمت سهم یا s/p نیز بالا است.

سهام رشدی چیست؟

سهام رشدی (Growth Stock) دقیقا برعکس سهام ارزشی است. قیمتی که در بازار برای این نوع سهام پرداخت می‌شود، بسیار بیشتر از ارزش دفتری و واقعی آن است.

شرکت‌هایی که سهام آن‌ها جزو این دسته سهام است معمولا رشد قیمتی بیشتری نسبت به سایر شرکت‌های هم‌گروه خود در یک صنعت دارند و بازار به رشد فزاینده آن در آینده نیز امیدوار است.

معمولا درآمد و سودسازی شرکت‌هایی که سهام رشدی دارند بیشتر از سایر شرکت‌ها بوده و سهامدارانِ خود را در زمان کوتاه‌تری به سود می‌رسانند.

به همین دلیل در بازار سرمایه ایران استقبال بی‌نظیری از این نوع سهام می‌شود.

در بیشتر موارد سهام شرکت‌هایی رشدی است که به بلوغ نرسیده‌اند و سود نقدی هم به سهامداران پرداخت نمی‌کنند. این نوع شرکت‌ها به‌جای اختصاص سود به سهامداران، از آن برای سرمایه‌گذاری بر روی پروژه‌های توسعه‌ای خود استفاده می‌کنند.

سوالی که در ذهن ایجاد می‌شود این است که سرمایه‌گذاران بر روی سهام رشدی از چه طریقی سود کسب می‌کنند؟ برای پاسخ به این سوال باید یادآور شویم که این سرمایه‌گذاران از افزایش قیمت سهم (نوسان قیمتی در بازار) می‌توانند کسب سود کنند.

شرکت‌هایی که سهام آن‌ها جزو سهام رشدی است، چه ویژگی‌هایی دارند؟

  • قیمت سهام رشدی نسبت به قیمت سهام ارزشی سرعت رشد بالاتری دارد؛
  • سهام رشدی حاشیه سود بالاتری نسبت به سایر شرکت‌های موجود در صنعت خود دارد؛
  • سهام رشدی در بازار عملکرد بهتری نسبت به سایر سهم‌ها دارد؛

تفاوت بین سهام رشدی با سهام ارزشی چیست؟

انتخاب سهام ارزشی و سهام رشدی در شرایط گوناگون بازار به چه شکلی است؟

سرمایه‌گذاری بر روی هر یک از انواع سهم های رشدی و ارزشی زمان مخصوص به خود را دارد. و سهامداران باید با توجه به خصوصیات اخلاقی و شرایط بازار استراتژی مخصوص به خود را تدوین کنند.

یک مثال در حوزه انتخاب سهام ارزشی و سهام رشدی

زمانی که بازار از رونق خوبی برخوردار است و روند رو به رشدی دارد، بهتر است بر روی سهام رشدی سرمایه‌گذاری شود. اما زمانی‌ که بازار دچار رکود شده و امکان ارزیابی دقیق شرایط بازار ممکن نیست، بهتر است بر روی سهام ارزشی سرمایه‌گذاری کرد.

البته با توجه به شرایط بازار بورس ایران بهتر است بخشی از سرمایه به سهام ارزشی جهت سرمایه‌گذاری بلندمدت و بخشی از سرمایه هم به سهام رشدی جهت سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت اختصاص یابد.

نتیجه‌گیری

در این مقاله به تمامی موارد مورد نیاز جهت یادگیری مفهوم سهام ارزشی و سهام رشدی اشاره شد و در ادامه ویژگی‌ها و تفاوت‌های این دو نوع سهم به‌خوبی با یکدیگر مقایسه شدند.

تمامی مفاهیم ذکر شده در این مقاله یادآور اهمیت یادگیری روش تحلیل بنیادی و روانشناسی بازار است. یک سرمایه‌گذار موفق کسی است که علاوه بر تسلط کامل بر مفاهیم تکنیکالی، می‌داند در شرایط مختلف بازار، سایر سرمایه‌گذاران چه واکنش‌هایی نشان خواهند داد تا با توجه به تحرکات دیگران صحیح‌ترین استراتژی را اتخاذ کند.

به‌عنوان یک سرمایه‌گذار موفق باید بدانید که اکثر افراد سرمایه‌گذار در بازار سرمایه اطلاع کافی از تحلیل‌های تکنیکالی دارند و دقیقا همان چیزی را که شما از بازار می‌بینید، سایرین نیز می‌بینند. اما تفاوت عمده میان یک سرمایه‌گذار موفق با دیگران تحلیل درست جو روانی بازار و روانشناسی سایر سرمایه‌گذاران است.

به نقل از سایت تالار بورس: (لینک مطلب)